HIRDETÉS
Lányok házhoz!
 
HIRDETÉS
Szex riport.
 
HIRDETÉS


HÍREK AZ EROTIKA VILÁGÁBÓL

A szexről...

Afrodiziákumok
Afroditéről, a görög istennőről, - aki a mitológia szerint a szerelem mindenható úrnője volt, - nevezték el mindazokat a szereket amelyektől a szexuális vágy felkeltését, vagy visszaadását várják az emberek. Az ókortól kedve számos növénynek tulajdonítanak kedvező hatást. Ilyenek például: a zeller, a szezám mag, a spárga leve, a petrezselyem magja, a ginzeng (gyömbér) gyökér, a yohimbin gyökér, a zab, a koladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék stb. De szex erősítőnek tartják a kaviárt, a tojást is. A tudományos kutatók próbálkoznak majomhere kivonatok adagolásával és más hormonkészítményekkel. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek egy részében találhatók olyan anyagok, amelyek erősítik a húgyúti és ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit. A tömény kivonatok fogyasztásával azonban vigyázni kell, ugyanis a káros mellékhatásuk rendszerint erősebb mint a kívánt eredmény.

Aszexualitás
A nemi érdeklődés teljes hiányát jelzi a szó. Többnyire rossz tapasztalatok, vagy nevelési, vallási hatások eredményezik. Szélsőséges vallásos felfogás szerint a szexualitás csak gyermek nemzés céljából engedélyezett, maga a vágy az ördög csábítása, azaz bűn. Az ilyen szellemben nevelkedő kislányok felnőttkorban elutasítják a testi szerelmet.

Biszexualitás
Azokat jelöli a szó, akik a saját nemük és a másik nem iránt egyaránt szexuális vonzalmat éreznek. A biszexuálisok jelentős része életük egyes időszakában főként a homoszexuális ingerekre reagál. A biszexualitás a nők között gyakoribb.

Dyspareunia
A nő hiányzó vagy csökkent szexuális ingerlékenységét jelenti a szó, de nem tévesztendő össze az úgynevezett frigiditással. Maga az állapot a terhesség második felében, a szoptatás alatt vagy idősebb korban természetesnek mondható. Ha a felsorolt okok nem állnak fenn, akkor rendszerint a szexualitás vagy a partner hárítása húzódik meg a háttérben.

Ejaculatio praecox
A férfi idő előtti, vagy korai magömlése. Ez bekövetkezhet a pénisz bevezetése előtt, a szeméremajkak érintésekor, vagy közvetlenül a hüvelybe való bevezetés után, következésképpen lehetetlenné teszi a nőpartner kielégülését. Mivel a problémának elsősorban lelki okai vannak, jelenleg pszichoterápiás úton orvosolják.

Erényöv
A középkorban a tehetősebb, féltékeny férjek némelyike fémből készült rácsozatot szereltetett a felesége lábai közé, ha hosszabb útra indult. A rács lehetetlenné tette a közösülést, így a férj bízhatott neje hűségében. Azaz bízhatott volna, ha nem léteztek volna ebben a korban is remek lakatos mesterek...

Feminizálódás
A férfiak számára pszichésen is igen kellemetlen tünetcsoportot jelöl a fogalom. A test nőies formát kezd ölteni. Megduzzadnak a mellek, kerekedik a csípő, az izmokat egyre több helyen zsírszövet pólyázza körül. A nőiesedésért többnyire a herék daganatos betegségei, illetve a mellékvesék megbetegedései a felelősek.

Frigiditás
A kifejezést a köznyelv - helytelenül - az orgazmus képtelenség megjelölésére használja, noha valójában a nemi vágy hiányát is értjük alatta. Ez utóbbi természetes lehet a szoptatás alatt, vagy idős korban, más esetben pl. pajzsmirigy probléma, vagy lelki trauma okozhatja. A vágy hiányában folytatott közösülés a legtöbbször valóban orgazmus nélkül végződik.

Gerontofilia
A gerontofilek (mindkét nem képviselői) lőszeretettel választanak szexuális vagy szerelmi partnert náluknál sokkalta idősebb, gyakran kifejezetten öreg személyek közül. E késztetésük gyökereit leggyakrabban a személyiségfejlődésük során szerzett tapasztalatok és érzelmi tényezők együttesében találhatjuk.

Hátgerinc sorvadás
A fogalom abból az ókori hiedelemből származik, amely szerint az ondó az agyban képződik és a gerincvelő útján kerül a hímvesszőbe, az önkielégítés ezért hátgerinc sorvadáshoz vezethet. A tévhit miatt a 18-19 században sok fiatalember öngyilkos lett. A századelő vallás-erkölcsi nevelése ugyancsak felhasználta ezt a tézist a maszturbáció elleni propagandájában, és számos felnőttkori szexuális zavart okozott ezzel a férfilakosság körében. Érdekes, hogy még ma is akadnak, akik hisznek ebben.ImpotenciaÁltalánosságban a férfi közösülés képtelenségét értjük alatta. Ennek szervi és lélektani okai lehetnek. A szervi okok között megtalálható a cukorbetegség, E vitamin hiány, az ondóhólyag betegsége, az idegrendszer sérülése, a pénisz vénáinak elégtelen működése stb. A pszichológiai háttér feltérképezése bonyolultabb, de bármi okozza, az impotencia ma már jól kezelhető.

Johimbin
A nemi működést serkentő, ajzószer, amelyet az afrikai johimbe fa kérgének alkaloidájából nyernek. A 19. században került Európába. Egészséges idegrendszerű férfiak külső nemi szervében vérbőséget okoz, ugyanakkor hat a keresztcsonti tájékon elhelyezkedő erekciós központra is. Az öregedéssel,- valamint szervi bajok miatt jelentkező impotenciára csak kevéssé hatásos.

Káma Szútra
A szexuális kultúra egyik legősibb és leghíresebb “tankönyve”, amely máig is érvényes tudnivalók mellett érdekes olvasmánnyal is szolgál. Szerzője a hindu Vátszjájana i.sz. 1-2 században élt. Művét a modern világ minden nyelvére, így magyarra is lefordították.

Klitoridektómia
Századunk első évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz műtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fő célja a későbbi maszturbáció megelőzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínűleg azért, hogy a “mini pénisz” eltávolításával nőiesebbé tegyék a lányokat. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlőbimbóját metszik le.)

Kokettálás
A régen igen gyakran használt kifejezést ma sokan, rosszul értelmezik. A szó voltaképpen kacérkodást jelent, a lányoknak maga illegető arc és szemjátékát, amelyek azonban mint kulcsingerek szexuális felhívó jellegűek lehetnek. Azok a férfiak, akik nem pontosan értelmezik ezeket a jelzéseket, úgy vélik, szabad utat kaptak. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát annyit jelezni a kokettálás során, amennyit valóban közölni óhajt a hölgy.

Kurtizán
Sokan - helytelenül - a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, elegánsabb megfelelője. A kurtizánok egy - egy főúr, vagy király “szolgálatában” álló szeretők voltak, akik igen nagy műveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak “ jótevőjükre”. Noha voltaképpen ők is árúba bocsátották testüket, de a vevő mindig csak egy bizonyos személy lehetett s a tulajdonjog hosszú időre szólott.

Libidó
Általános használatban a szexuális késztetést, vágyat, energiát jelenti. Meglétének feltétele a zavartalan idegműködés és a megfelelő hormonháztartás, valamint a megfelelő érzéki élmények átélése.

Obszcenitás
Trágár, szeméremsértő viselkedés, vagy ilyen szavak használata társas kapcsolatban. Obszcénnek nevezzük általában a nemi szervek, és azok használatának durva megnevezését. A modern irodalom gyakran él ilyen szavakkal, egyes szereplők vagy élethelyzetek jellemzésekor.

Orgazmus
A nemi aktus tetőpontja. A férfiaknál (kóros esetektől eltekintve) minden magömlés automatikusan orgazmussal jár, s elegendő a mechanikus ingerlés az élményhez. A nőknél nem működik automatizmus, meg kell tanulni az elérés módját. A testi mellett nagymértékű lelki felhangoltság is szükséges a csúcsra érkezéshez.

Ödipusz komplexus
A gyakran emlegetett fogalmat S. Freud alkotta a mondabeli thébai király, Ödipusz története alapján, aki tudtán kívül megölte apját és saját anyját, Iokasztét vette feleségül. A király nevével jelzett komplexus a freudi pszichoanalízis alap elméletei közé tartozik. Ez szerint minden gyermek “beleszeret” az ellenkező nemű szülőbe úgy 4 éves kora táján, míg a másik szülőféllel, - akit a riválisának, vetélytársának érez - indulatosan viselkedik. A helyzet gyakran szül konfliktust, s ha nem rendeződik megnyugtató módon, akkor magatartás zavarokhoz, - a későbbiekben, esetleg felnőtt korban súlyos neurózisokhoz vezethet.

Pénisz irigység
Freud egyik elmélete szerint 4-6 éves korban a kislányok rádöbbennek, hogy nekik valamilyük hiányzik, ami pedig a fiúknak láthatóan meg van. Ez a papás mamás-játékok során, vagy a bölcsődei, óvodai kölcsönös szemlélődés alkalmával tudatosul bennük. Az élmény legtöbbször irigységet vált ki belőlük, máskor azonban úgy érezhetik, hogy nekik ugyan megvolt valamikor az a bizonyos testrész, de valószínüleg rosszak voltak és ezért megfosztották őket tőle. Ez a gondolati problémakör legtöbbször magától megoldódik, bizonyos esetekben azonban komoly személyiségi vagy szexuális zavarokat okozhat.

Pigmalion
Az egykori görög monda szerint Kuprosz király alkotott egy leányszobrot és annyit gyönyörködött benne, hogy végül beleszeretett. Könyörgésére Aphrodité istenasszony életre keltette a lányt, akit a király nyomban felségül is vett. A szép történetről kapta a nevét a pigmalionizmusnak jelölt szexuális cselekmény. Már az ókorban is feljegyezték egy szamoszi férfi esetét, aki egy istenasszony szobrát becstelenítette meg. Ma ugyanezen fogalomkörbe tartozik, festményekkel és más emberi képmásokkal folytatott nemi cselekmény is.

Premenstruális feszültség
A menstruációs ciklus második felében a nők jelentős részét különös hangulati ingadozások kerítik hatalmukba. Van aki megmagyarázhatatlan okokból sír, mások dührohamokat kapnak, megint mások mindkét kedélyállapottal viaskodnak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindehhez igen gyakran altesti fájdalom, emlőduzzanat, fejfájás is társul. A tünetegyüttes miatt megromolhat a légkör a szenvedő nő körül, és ez számos esetben családi perpatvarokhoz, munkahelyi súrlódásokhoz vezethet. A felsorolt jelenségek a vérzés megindulásakor hirtelen érnek véget, és mintegy átadják helyüket a “szokásos” menstruációs panaszoknak. A kriminológia szerint a nők által elkövetett erőszakos bűncselekmények javarésze e feszültség alatt történik meg.

Próbaéjszaka
Középkorból eredő, helyenként Európában máig fellehető népszokás, mely szerint az udvarló, a lány szüleinek hozzájárulásával évente, vagy havonta néhány éjszaka meglátogathatja a parasztlányt a szobájában. Ha a legény ezek után hűtlenné válik, a falu kiközösíti. A tradíció alapját az a hit képezi, mely szerint az első gyermek nem születne ép lélekkel, ha a szülei érintetlenül kötnének házasságot. A kutatók viszont azzal magyarázzák a népszokást, hogy a paraszti világban létfontosságú a termékenység, az utódok nemzése, ezért a próbaéjszakák választ adhatnak arra, vajon gyümölcsöző lesz-e a kapcsolat, érdemes-e összekötniük az életüket a fiataloknak?

Reactio sexualis
Másképpen: szexuális reakció, amely alatt azt értjük, hogy bizonyos ingerre feltámad az emberben a nemi vágy és a szeretkezésre való készség. A tapasztalatokból ítélve a férfi gyorsabban reagál szexuális ingerekre, mint a nő. Egyesek szerint ezért kell a nők számára hosszabb idő az orgazmus eléréséhez. Kísérletileg ugyanakkor bizonyított, hogy önkielégítéssel ugyanannyi idő alatt eljuthatnak a csúcsra, mint a férfiak. Mindebből az következik, hogy a heteroszexuális kapcsolatban a közösülés előkészítése, technikája nem megfelelő ahhoz, hogy kellő reakciót váltson ki. A pároknak ezért érdemes felmérniük, hogy milyen tényezők (hangulat, testhelyzet, illat, ital, étel stb) segítik a vágykeltést, mert ezzel tudatosan formálható a szexuális életük harmóniája.

Sade márki
Nagyon sokszor emlegetjük a nevét, hiszen róla, Donatien Alphonse Francois Sade -ról (1740-1814) nevezték el a szadizmus jelenségét. Tizenhét évesen bevonult katonának, hat évig háborúkban harcolt. A későbbiekben, főként szexuális kicsapongásai miatt összesen 27 évet töltött börtönben. A fogsága alatt több könyvet írt, amelyekben dicsőíti a perverz nemi magatartás formákat, közöttük főként az erőszakkal, veréssel, pusztítással járó szexuális élvezeteket. Legfőbb gondolata az volt, hogy a természet megengedi az erőszakot, természet ellenes tehát, ha az erősebb segíti a gyengébbet, ahelyett, hogy elpusztítaná. Ő formázta meg írásiban a “szadista” embertípust, aki tudatosan száll szembe a társadalommal. Bár nem volt elmebeteg, öreg korára a charentoni őrültek házába zárták.

Vaginizmus
Egyre gyakrabban felbukkanó női szexuális problémát jelöl a szó. A jelenség hátterében rendszerint lelki eredetű szex-hárítás található. Ennek következtében a nemi aktust kivitelezhetetlenné teszi a hüvely izomzatának görcse, amely teljesen lezárja a bemenetet. A vaginizmus lehet általános, azaz minden férfit a szó szoros értelmében kizáró, és lehet partner specifikus, azaz csak egy bizonyos személynek szóló. Ritkán, de előfordul, hogy szülés folyamán megsérül a leánycsecsemő kismedencéjének csontozata, emiatt a későbbiekben, amikor közösülésre kerülne sor erős fájdalmak keletkeznek. A fájdalomtól való félelem ilyenkor ugyancsak előidézheti a vaginizmust.

Vénasszonyok malma
A tizenkilencedik század művészetében, sőt kivágós képein és farsangi jelmezein gyakran feltűnik egy csodatévő malom, amely az öreg nőket ismét fiatallá, szexuálisan vonzóvá varázsolja. A nőknek ez az ősi vágya, és nagy általánosságban az ember álma az öröklét, a megfiatalítás iránt egyéb mondákban, mítoszokban is megjelenik. Az ókorban például Medea füvét, a Hesperidák almáját tartották a végnélküli ifjúság varázseszközének. Korunk tudománya a gerontológiai kutatások révén kívánja az aktív fiatal életkorszakot meghosszabbítani.

Zónák, erogén testtájak
Az emberi test különböző tájai érzékenyebbek, vagy kevésbé érzékenyek az ingerlésre. A nők számára rendkívül fontos, hogy a szerelmi előjáték során tartósan kellemes érzetekben részesüljenek a zónák simogatása vagy más stimulációja útján, mert ez lelki gyönyört is nyújt, ugyanakkor előkészíti az orgazmushoz vezető utat. A nemek között, de még egyénenként is nagy különbségek vannak az érzékenység tekintetében. Nagy általánosságban mégis kitüntetett szerepet kap a csikló, a hüvelybemenet, a mellbimbók, a mell, a száj, a nyakszirt, a comb belső felszíne, az alhas, a csípő és a keresztcsont tájék. A férfitest ingerelhetősége szegényesebb, egyesek mellbimbói például izgathatóak, másoké pedig nem. Központi szerepet a pénisz kap.


[LHP.HU]

2005.03.05. 02:51
vissza az előző oldalra | még több erotikus hírBónusz+ hirdetések: